Warning: include(header_rest.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/pmpcg/artnewsletter.pl/public_html/artykuly/2/Historia-czekolady.php on line 32

Warning: include(header_rest.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/pmpcg/artnewsletter.pl/public_html/artykuly/2/Historia-czekolady.php on line 32

Warning: include(): Failed opening 'header_rest.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php/5.6/5.6.29-dh1/lib/php') in /home/klient.dhosting.pl/pmpcg/artnewsletter.pl/public_html/artykuly/2/Historia-czekolady.php on line 32

Historia czekolady




Biała, czarna – słodka albo przyprawiona chili. Uwielbiana przez Majów i znanego z poszukiwania rozkoszy Ludwika XIV ma ponad trzy tysiące lat – przynajmniej od tego czasu datowana jest uprawa kakaowców przez plemię Olmeków zamieszkujące tropiki Zatoki Meksykańskiej. Wraz z przejęciem terytoriów Meksyku Majowie przejęli receptury na magiczny napój bogów i nadali czekoladzie prawdziwie boski wymiar.

MAJOWIE – BOGOWIE

Jak się okazuje, nasza cywilizacja zawdzięcza Majom nie tylko kalendarz i wieczny strach przed końcem świata, ale na osłodę dostaliśmy od nich napój bogów – czekoladę. Majowie wytwarzali napój z owoców kakaowca – prażyli, a potem łączyli z mąką, miodem i dodawali wody, czasem zimnej, a innym razem ciepłej. Czekoladowy napój przeznaczony był wyłącznie dla królów i arystokracji. Najczęściej wykorzystywany podczas obrzędów religijnych i uroczystości plemiennych. To właśnie czekoladą wznoszono toasty na zaręczynach i ślubach. Przyrządzanie czekolady było tak istotnym elementem kultury Majów, że postanowili zapisać recepturę przyrządzania napoju złożonym pismem hieroglificznym w swych kodeksach. Aztekowie kultywowali zwyczaj picia czekolady, jednak nastąpiła pełna modyfikacja. Czekolada za sprawą dodatku z płatków kwiatów zmieniała kolor – mogła być czarna, czerwona lub pomarańczowa. Aztekowie wprowadzili też modyfikacje smakowe – czekolada mogła być albo ostra, albo aromatyczna, z dodatkiem np. wanilii.

CO JESZCZE ODKRYŁ KOLUMB I KIM BYŁ PRALIN

Pierwszym Europejczykiem, który zauważył, jak cenne są dla miejscowych ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Postanowił zabrać ze sobą do domu trochę ziaren. Wtedy niestety na nikim nie zrobiły one zbyt dużego wrażenia. Jednak prawdziwe poruszenie i rewolucja czekoladowa na Starym Lądzie rozpoczęła się za sprawą Ferdynanda Corteza, podróżnika, który w kraju Azteków poszukiwał tajemniczej krainy wiecznej szczęśliwości – Eldorado. Zachwyciły go ziarna kakaowca i w 1528 roku przywiózł je do Hiszpanii. Być może właśnie czekolada była tym małym Eldorado, bo dostarczała przecież szczęścia. Napój na początku nie bardzo przypadł do gustu Europejczykom, był zbyt cierpki i gorzki, ale za sprawą receptury hiszpańskich mnichów, którzy dodali do czekolady cukier oraz cynamon i zalewali wyłącznie ciepłą wodą, po początkowym dystansie i w Europie pokochano czekoladę. Tak bardzo, że umilała każdą chwilę, pita była nawet w kościołach podczas mszy. Doszło do takiej czekoladofobii, że każda próba wywiezienia ziaren albo zdradzenia receptury uprawy czekolady karana była w Hiszpanii śmiercią. Przez cały wiek udało się utrzymać tajemnicę produkcji słodkiej ambrozji tylko w Hiszpanii. Pierwsza fabryka czekolady powstała tam w 1580 roku. Potem kolejne powstawały już w całej Europie, a Hiszpania straciła monopol czekoladowy. Czekolada przechodziła przez wszystkie możliwe modyfikacje – od utwardzania, po nadziewania, oblekania. Pierwsze pralinki zamówił na swój stół król Francji Ludwik XIV, a przyrządził je kucharz o nazwisku… Pralin.


Warning: include(footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/pmpcg/artnewsletter.pl/public_html/artykuly/2/Historia-czekolady.php on line 54

Warning: include(footer.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/klient.dhosting.pl/pmpcg/artnewsletter.pl/public_html/artykuly/2/Historia-czekolady.php on line 54

Warning: include(): Failed opening 'footer.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php/5.6/5.6.29-dh1/lib/php') in /home/klient.dhosting.pl/pmpcg/artnewsletter.pl/public_html/artykuly/2/Historia-czekolady.php on line 54